Jste solventní klient? Banka si vás bude chtít udržet za každou cenu. A když říkám za každou, myslím opravdu za každou.

Nejčastěji je váš záznam v Centrálním registru dlužníků (CBCB) nebo také v Solus registr dlužníků. Záznam může být pouze u jednoho nebo u obou. Protože CBCB je, na rozdíl od Solusu, státní instituce, má i přísnější podmínky a většina dluhů skončí právě tam. A začíná boj s časem. Nejdříve musíte zjistit, komu, co dlužíte. K tomu je nutné požádat si o výpis o z registru, nikdo jiný než vy, to udělat nemůže. U Solusu však celá záležitost může trvat i měsíc. Zde není možné žádat osobně. Vše se složitě vyřizuje přes pin, který získáte odesláním sms, po kód, který vám zašlou poštou a celá akce může trvat právě zmiňovaný měsíc. Během této doby má vaše cesta za novým bydlením a hypotékou stopku. Solus má však přesto jednu výhodu. Pokud tam máte záznam a dluh splatíte, je možné za poplatek požádat o vymazání záznamu.

Vědí o vás všechno

CBCB je mnohem přísnější ale zároveň také rychlejší. Zde si můžete požádat o výpis osobně. Zaplatíte 200 korun. Obratem vám vytisknou seznam všech dluhů. Nestačíte se divit, co o vás všechno ví. Uvědomíte si, jak snadné je dnes zjistit si veškeré informace. Máte skoro chuť vytáhnout doma baterku z telefonu, vždyť, co kdyby vás odposlouchávali. Cítíte se téměř jako součást béčkového špionážního filmu.
Záznam obsahuje i tzv. pozitivní záznamy, které ale nikomu nevadí. To znamená, obsahuje všechny hypotéky, případné půjčky, které jste dříve čerpali a potvrzení, že byli řádně a včas spláceny. Pokud jste někomu něco nezaplatili, jedná se o negativní záznam a ten je již problém. Stačí nezaplatit složenku řadově v desítkách korun a jste tam. Vůbec se nemusí jednat o miliony. Dokud si nezažádáte o hypotéku či půjčku, nikdy se to nedozvíte.
A to nejhorší na konec. I když je dluh splacen, záznam v CBCB zůstane. Je smazán až za 4 roky od doby splacení dluhu. Ne, to vlastně nebylo to nejhorší. To nejhorší teď teprve přijde.

Nebudťe negativní, oni to tak určitě nemysleli

Milá paní za okýnkem vám sdělí, že máte například jeden negativní záznam. Bankovní společnosti, u které jste měli otevřený účet, jste prý dlužili poplatek 4kč za uzavření účtu. Poplatek je sice splacen, nicméně v registru jste veden jako dlužník. Tento záznam vám nemohou vymazat, až za 4 roky. Tak a je to. Jste dlužníkem a neplatičem. Ale ani částka 4 Kč vám nedá spát. Vy takový poctivec…Najdete doma všechny výpisy a dopisy z banky. A ejhle.. Najdete dopis, ve kterém vám banka oznamuje, že uzavírá váš účet, odečítá z něj poplatek 4 Kč za uzavření účtu, který vám automaticky strhne z vašeho zmiňovaného účtu, a potvrzuje, že na účtu nejsou žádné závazky ani pohledávky. Podle data zjistíte, že do registru dlužníků jste byli vložení až po odeslání tohoto dopisu. Klubko se rozmotává.. Ve skutečnosti jste nikdy nebyli dlužníkem žádných 4 korun. Nikdy se nejednalo o dluh, ale o poplatek, který banka dostala zaplaceno. V naivní víře, že nyní se celá věc musí vysvětlit, vás rychle schladí paní za okýnkem z registru: „To je klasický přístup banky. Nechce o vás jako o klienta přijít, jste příliš solventní, chce si pojistit, že své finanční produkty nepřefinancujete jinam. Tak vás tam uvede neprávem, jako omyl. Ale ostatní banky to neví, mohou si myslet, že dlužíte milióny, proto s vámi nebudou chtít žádnou hypotéku uzavřít a vy skončíte zase u nich. Abychom to mohli vymazat dříve než za 4 roky, musíme dostat od té banky, která vás sem vložila, písemné potvrzení, že se jedná o omyl. K tomu je ale nemůžeme nutit, musí omyl přiznat sami“. Tak přece jen zápletka, jak z ruského špionážního filmu. Naštvaně seberete výpis z registru, který dokazuje, že máte negativní záznam kvůli 4 korunám, které jste ovšem nikdy nedlužili a odkráčíte do nové banky, vstříc světlým zítřkům… Po předložení výpisu z registru a dopisu od banky, která se sama usvědčuje, s vámi okamžitě jednají jinak. Důvod záznamu se vysvětlil, již není problém, vždyť máte přeci stálou práci a nadstandardní příjem.. Jste solventní klient, přesně ten, kterého potřebuji.

Ale, co všechno budou schopni udělat, aby si vás udrželi?

Tento text je pokračováním článku Registr dlužníků. Past na platiče i neplatiče. (I.díl)

CategoryZaměstnanci

© 2023 PersonálníŘeditelka.cz od Personální institut, s.r.o.

logo-footer