Dobrý personalista je mistr slov, projevu a diplomacie. Většinou se také jedná o výborného psychologa v jedné osobě. Proto často ani nepoznáte, kdy s vámi společensky konverzuje a kdy vás už analyzuje. Nahlédněte do tajného slovníku personalistů a poznejte, co si myslí, když říkají…

„Na tuto pozici jsou kladeny reprezentativní požadavky“

= nelíbí se mu vaše oblečení, nějaký módní doplněk, který máte – nebo žvýkačka v puse.

„Asistentka vás bude kontaktovat emailem“

= pokud tuto větu použije jako sdělení formy výsledku pohovoru, znamená to, že o vás nemá zájem. Podstatné není slovo asistentka, ale email. Konkrétní nabídka pozice se nikdy neřeší emailem.

„Můžete uvést příklad?“

= ověřuje si pravdivost vašich slov. Pokud například tvrdíte, že jste velmi kreativní a rádi samostatně vymýšlíte nové projekty, personalista bude okamžitě chtít znát konkrétní příklad. Nedá vám čas na rozmyšlenou, protože očekává, že pokud to není pravda, budete mít problém s popisem situace, která není skutečná.

„Co se vám na pracovní pozici, kterou jsem vám nyní popsala, líbí nejvíce a nejméně a proč?“

= prověřuje, zda-li jste skutečně při pohovoru dávali pozor a jak moc vás pozice zaujala. To pozná podle toho, kolik si z jeho slov pamatujete.

„Máte výborné výsledky, ale je potřeba ještě zapracovat na..“

= není s vaší prací spokojen, nechce vás vyděsit a dává vám šanci změnit to.

„Kde bydlíte?“

= ve skutečnosti se ptá, jak daleko to máte do práce.

„Co se vám na vaší předchozí pozici líbilo nejméně?“

= dává vám prostor, abyste začali hovořit o předchozím zaměstnavateli. Ve skutečnosti ho nezajímá váš názor, pouze zkouší vaši loajalitu a čeká, jestli budete předchozí společnost pomlouvat. Pokud ano, okamžitě bude vědět, že to stejně uděláte i jemu.

„Proč vás zaujala tato pracovní pozice?“

= zjišťuje, kolik toho víte. Podle odpovědi pak pozná, jestli je tato pozice jen jedna z mnoha, na kterou jste odpověděli v rámci projektu „Musím si sehnat práci“ nebo vás opravdu zajímá.

Toto je jen malá ochutnávka ze slovníku personalistů. Pokud chcete vědět víc a být dokonale připravení, využijte naše konzultační služby.

CategoryZaměstnanci

© 2023 PersonálníŘeditelka.cz od Personální institut, s.r.o.

logo-footer