Existuje několik vět, které byste nikdy neměli svému nadřízenému říct, pokud si chcete zachovat status profesionála.

Věta první: To nejde.

Vašeho nadřízeného nezajímá, že to nejde, zajímá ho, jak to vyřešíte. Že nejste vlastníky kouzelné hůlky a na střední jste zrovna nechodili do Bradavic s Harrym Pottrem? To je možné, nikdo z nás neumí dělat zázraky. Ale můžete se alespoň tvářit, že vy ano. Každému z nás by se občas spolužák jako Harry hodil. Řešením není říct, že to nejde, ale hledat cesty, jak by to mohlo jít. A pokud jste si opravdu jisti, že tento úkol nelze splnit, navrhněte okamžitě náhradní řešení a připravte si zásobu argumentů, proč je vlastně výhodnější udělat to takto.

Věta druhá: To neumím.

Tak se to naučte. Zaměstnání je dobrovolný směnný obchod. Zaměstnavatel si propujčuje vaše schopnosti a vědomosti výměnou za mzdu. Kdyby vám nepřišla mzda na účet, taky byste se divili a uvažovali o změně zaměstnavatele. A úplně stejně o vás přemýšlí i zaměstnavatel, pokud odmítnete úkol s argumentem, že to neumíte. Pochopit to lze pouze pokud pracujete například jako asistentka a zaměstnavatel po vás chce, abyste programovala. Pokud ale zadaný úkol souvisí s vaší pracovní náplní, pak tuto větu vymažte ze svého slovníku.

Věta třetí: Kolega taky říkal..

Přestaňte se schovávat za vaše kolegy. Vy jste odborník a nepotřebujete na to potvrzení vašich kolegů. Heslo ,,Je nás víc, nebojíme se vlka nic“, v tomto případě není na místě. Stejný postup platí také v případě, kdy se snažíte obhájit rozhodnutí, které se zdá být jako nesprávné. Tím, že odpovědnost zcela nebo částečně přehodíte na jinou osobu, svůj status profesionála neposíle. Spíše vysvětlete, proč jste se rozhodli, udělat tento krok.

Věta čtvrtá: Ale v jiné firmě mají…

Pokud nejste spokojeni s benefity ve stávající firmě, vyložte karty na stůl. Jako argument rozhodně nepoužívejte srovnání s benefity v jiných společnostech. Každá společnost má jinak nastaveny interní procesy i benefitní systém. Tam, kde například více investují do technického zázemí pro zaměstnance, jako je vlastní restaurace, tělocvična, místnosti pro odpočinek, tam bývá naopak nižší mzda. Pokud chcete vyvolat debatu o benefitech, vyberte vhodné místo a čas. Rozhodně by to nemělo být v plné sezóně nebo před obědem. Taková diskuze vyžaduje čas a klid.

Věta pátá: Rád bych si pohovořil o své mzdě. Pracuji tu již několik let..

Není nic špatného na tom, pokud se domníváte, že je na čase vám zvýšit plat. Musíte mít k tomu však pádný argument. A tím rozhodně není počet odpracovaných let. Zkuste tu situaci obrátit. Představte si, že přijde váš zaměstnavatel a k stávající pracovní náplní po vás bude najednou chtít ještě řadu dalších úkolů. Protože tu přeci pracujete už dlouho, takže pracovní náplň už pro vás nemůže být tak náročná, jako v době, kdy jste začínali. Určitě by se vám toto jako argument nezamlouvalo. Možná by vám nevadilo rozšířit svoji pracovní náplň, ale také by vás jistě zajímalo, co z toho budete mít.

A stejně přemýšlí zaměstnavatel. Pokud chcete zvýšit plat, připravte si fakta, co jste pro firmu vyjímečného udělali, kam jste se posunuli. Co vše nového jste se naučili od chvíle, kdy vám byla stanovena mzda. A jak to můžete pro firmu využít. Zamyslete se také nad tím, co nového ještě můžete společnosti nabídnout.

Přestože vás v zaměstnání může obklopovat přátelská atmosféra, je to pořád práce. Jednoduše byznys a tam vždy bude platit pravidlo něco za něco.

CategoryZaměstnanci

© 2023 PersonálníŘeditelka.cz od Personální institut, s.r.o.

logo-footer