Pokud si myslíte, že registr dlužníků je něco jako sprosté slovo, místo, které se vás netýká, protože vy si nepůjčujete a všechny složenky platíte včas, pak na vás možná jednou čeká velké překvapení. A začne to nevinně. Ostatně jako všechny největší průšvihy v životě.
Jednoho krásného dne se rozhodnete, že je už nejvyšší čas, přestěhovat se do většího. Začnete hledat nový dům či byt. Po týdnech úmorné pátrací akce „Hledá se nové bydlení“, objevíte to, na co jste čekali. Vaše radost bude o to větší, když zjistíte, že máte i kupce na své současné bydlení. Vymyslíte geniální plán, který je hoden označení „Akce kulový blesk“. Prodáte byt, za zbytek splatíte hypotéku, požádáte o novou, s výhodnějším úrokem než před lety, kdy jste o ni žádali poprvé, a vašemu stěhování už nic nestojí v cestě.

Dlužíte, i když jste si nepůjčili

Pak ale jednoho večera zazvoní telefon. Vy ho vezmete a máte o bezesnou noc postaráno. Na druhé straně se ozve vaše finanční poradkyně, která vám sdělí nemilou věc. Banka s vámi nechce jednat o hypotéce, protože máte záznam v registru dlužníků. Ta informace vás šokuje a vyděsí zároveň. Nejste si vědomi žádného dluhu. Zoufale kontrolujete na svém osobním účtu všechny platební příkazy a hledáte chybu. Hypotéka, zaplacena, životní pojištění, zaplaceno, spoření, zaplaceno, elektrika, zaplaceno. Všechny trvalé příkazy odchází v pořádku a včas. Tak komu jen můžete dlužit? Vzpomenete si na milý výraz díků, který často používáte, když chcete někomu projevit vděčnost:“ Jsem tvým dlužníkem“. No, snad to někdo nevzal tak úplně doslova.
Hlavou vám prochází ty nejhorší scénáře a možné alternativy. Jestliže jste v registru dlužníků a nevíte, že jste si půjčili, pak jste možná měli skutečně méně pracovat a více odpočívat, protože jestli děláte dluhy a nevíte o tom, je to s vámi vážné. Jestliže jste v registru dlužníků a nepůjčili jste si, musel někdo cizí uzavřít půjčku na vaše jméno. Proboha, kolik a kdo? Co když si někdo na vás půjčil miliony? Jak jen budete dokazovat, že vy nejste on? To se mohlo stát, před lety vám ukradli kabelku i s doklady. No jasně, ukradli vám identitu a půjčili si na vás miliony. Vy nejste vy, ale kdo jste vy? Agenti z FBI by na vás byli pyšní. Akta X, to je jen slabý odvar proti vám.
Rozhodnete se bojovat. Nejdříve zjistíte, co to vlastně ten registr dlužníků je. Zapátráte na internetu a zjistíte, že registr dlužníků je jakási černá listina, na kterou vás můžou dát všechny bankovní instituce, ale například také EON, pokud jim nesplácíte včas. Pokud máte negativní záznam v registru, vysloužíte si zároveň nálepku „neplatič“. Každá banka, ve které si požádáte o hypotéku či půjčku, vás před jejím schválením prověří a pokud váš záznam v registru objeví, odmítne vám hypotéku nebo vám ji nabídne za velmi nevýhodných podmínek. Banka zároveň neví, proč jste v registru a tak není schopna posoudit závažnost situace. Pro ni jste někdo, u koho hrozí, že nebude včas a řádně splácet. A vy jste si mysleli, jak solventní klient pro banku jste. Již několik let pracujete u stejného zaměstnavatele, máte trvalý pracovní poměr na dobu neurčitu, stálý slušný příjem. Ale kdepak… Jste na černé listině, máte smůlu. Status nežádoucí. Zároveň také zjistíte, že do registru vás nemohl zapsat, jen tak někdo. Třeba soused, že jste si tuhle o víkendu půjčili mouku na buchtu, protože vám došla. Registr má svoje vlastní členy, většinou bankovní instituce. Na internetových stránkách registru najdete přesný výčet jejích členů. Tak jednomu z nich něco dlužíte. Ale co a komu?

Pokračování v Registr dlužníků. Past na platiče i neplatiče. (II. díl)

CategoryZaměstnanci

© 2023 PersonálníŘeditelka.cz od Personální institut, s.r.o.

logo-footer