Vztah s nadřízeným je zakázané ovoce, které nejvíce chutná. Ještě předtím než se probudíte vedle toho, kdo vám dává každý měsíc odměny, promyslete, jestli je to vážně dobrý nápad. Přestože se může zdát, že poměr s nadřízeným je výsadou žen, často se s ním potýkají i muži. Tyto pravidla jsou proto univerzálního charakteru.

První důvod: Protože mě přitahuje

[highlight_two] Kdy ano? [/highlight_two]  Nikdy. Toto je asi ten nejhorší a nejbanálnější důvod na světě. Pouze fyzická přitažlivost nestojí za následné potíže a rizika, kterým se vystavujete. Představte si vaše šéfa na pozici poslíčka. Opravdu by vás stále přitahoval? Nebojte se přiznat, že vaše fantazie při této představě znatelně ochladly. Neznamená to, že po něm toužíte ze ziskuchtivosti. Pouze to potvrzuje jednoduchý psychologický trik, kterému jste podlehli. Váš nadřízený vás ve skutečnosti nepřitahuje. Přitahuje vás pouze jeho pozice, pocit autority, který k němu přirozeně cítíte. Netoužíte po romantické chvilce s tou konkrétní osobou, ale s jeho funkcí. To není skutečná přitažlivost a cena je opravdu vysoká.

Druhý důvod: Protože chci povýšit

[highlight_two] Kdy ano? [/highlight_two] Pokud nemáte jiné možnosti. V případě, že toužíte po dobré pracovní pozici, ale nemáte na ni dostatek schopností, je toto pro vás jediná cesta, jak uspět. Vyžaduje to však mazanost, vypočítavost a dost silný žaludek. Většina těchto případů končí nešťastně. Dřív nebo později se vás nadřízený zbaví, protože ho začnete ohrožovat. I váš nadřízený má pravděpodobně někde nadřízené a je jen otázka času, kdy se k nim donese, že vaše vysoká mzda neodpovídá vašim schopnostem. Nebo minimálně ne těm, které máte v pracovní náplni. V rámci pudu sebezáchovy vás bude muset obětovat. Nemůžete mu to vyčítat, stejně konzumně jste k vašemu vztahu přistupovali i vy.
[highlight_two] Kdy ne? [/highlight_two] Jestliže věříte ve vlastní inteligenci, schopnosti a dovednosti. Uspět pouze na základě pracovních výsledků je delší a namáhavější cesta. Její cíl má však trvalý charakter a vyplatí se. Pokud víte, že máte na to uspět sami, je pro vás naopak nevýhodné mít s nadřízeným poměr. Dostanete se pod drobnohled ostatních kolegů a každý váš úspěch bude znevážen. K úspěchu poměr s vaším šéfem nepotřebujete, naopak vám uškodí. To přeci nemáte zapotřebí.

Třetí důvod: Protože ho milujte

[highlight_two] Kdy ano? [/highlight_two] Pokud jste si jisti, že vaše city opětuje, opravdu si s ním přejete mít vážný vztah a dokážete si představit, že v případě nutnosti budete muset opustit toto zaměstnání. Žádná práce na světě vám nedá víc než harmonický vztah. Je potřeba se však přesvědčit, že on o vás smýšlí stejně. Zamilovat se a nechat si nadřízeným zlomit srdce, může mít fatální důsledky. Museli byste s ním denně komunikovat, plnit jeho úkoly a chovat se profesionálně, což se zlomeným srdcem je opravdu těžké. Nejčastěji takové případy pak přichází o práci, lásku i iluze. Rozhodně se nesnažte zjistit váhu jeho citů k vám tím, že po bujarém firemním večírku budete pokračovat v after party u vás v ložnici. Nechte se dobývat. Vzhledem k tomu, že váš nadřízený pracuje ve vyšší pozici, musí být přirozeně dravý. Tito lidé jsou lovci. Tak se nechte ulovit.
[highlight_two] Kdy ne? [/highlight_two] Jestliže má na zadním sedadle vozidla dětskou sedačku. Mít milenecký poměr se zadaným šéfem, je velmi špatná kombinace. Je otázkou krátkého času, kdy to nějaká dobrá duše z kanceláře sdělí partnerovi vašeho nadřízeného. A pak se budou dít věci. Většinou to budete vy, kdo přijde nejen o lásku, ale i o pracovní místo. Ne řekněte také v případě, že stejným zážitkem se chlubí polovina kanceláře. Není nutné rozšiřovat jejich řady. Jedním z mnoha jste jisti nikdy nechtěli být.

CategoryZaměstnanci

© 2023 PersonálníŘeditelka.cz od Personální institut, s.r.o.

logo-footer